Er svedehytten ny for dig?

Praktiske oplysninger
Hvis det er første gang du deltager i en svedhytte er det en god ide at komme i god tid inden svedhyttens start. Der vil der typisk være en introduktion for nye deltagere. Efter svedhytten spiser vi sammen. Der bliver lavet et fælles måltid varm mad.

Begrav våbnene
Det er en gammel tradition, at komme til ceremonien uden våben. Vi kommer med fred og et åbent hjerte. Vi indleder derfor med at begrave vore våben, værdslige holdninger og tanker og vanemæssige forestillinger om hvem vi er osv. At begrave dine våben betyder at du bringer dig selv tilstede her og nu. Hvis dele af dig er optaget af andre ting, kan du med fordel lægge dem fra dig inden du går ind i ceremoni. Spørg for anvisninger til at begrave dine våben, hvis du er i tvivl.

Mad og medicin m.m.
Spis i god tid inden du skal i ceremoni. Spis let og sørg for at drikke rigeligt med vand. Hvis du tager livsvigtig medicin spørg evt. egen læge til råds. Er du i tvivl spørg den, der holder Ceremonien. Husk at oplyse det til ceremonien, for at undgå ubehagelige situationer. Det er ikke tilrådeligt at drikke alkohol inden en ceremoni. Det er et dybt personligt arbejde og det er dit ansvar, at du kommer med det bedste afsæt muligt. Du er selv ansvarlig for dit helbred og din deltagelse.

Påklædning
Det anbefales at kvinder kommer i en lang bommuldskjole og mænd i langbenede shorts. Medbring et håndklæde der kan bruges til at dække dig, hvis du får det for varmt under en af runderne og til at tørre dig efter.

Menstruation
Traditionelt har kvinderne haft deres egne ceremonier omkring deres månetid. Disse har været forbeholdt kvinderne og betragtes som hellige. I mange samfund har kvinderne trukket sig tilbage og er blevet vartet op af de ældre kvinder og unge piger. I den periode har de typisk været fritaget for deres daglige forpligtelser.

Det har derfor ikke været almindeligt at have kvinderne omkring svedehytten i dagene optil og dagene efter deres månetid. Vi anbefaler at kvinder i deres månetid ikke deltager, da varmen kan have en utilsigtet negativ indflydelse. I stedet foreslår vi, at du ringer og får anvisninger til at lave din egen ceremoni.

Fællesspisning
Det er en gammel tradition, at dele et måltid sammen efter ceremonien. Derfor vil vi ofte bede om, at alle medbringer et bidrag. Dette vil typisk fremgå af invitationen.

Huskeliste

  • Tøj til at svede i under ceremonien
  • håndklæde (kan bruges i svedhytten, til at skærme sig for varmen)
  • evt. badesandaler
  • vandflaske med vand
  • tørt og varmt tøj til efter ceremonien
  • Hvis du har en lille ting du gerne vil have velsignet, (kan efter aftale med “firekeeperen” (som er den der laver bålet og bringer de varme sten ind i svedhytten) lægges på alteret udenfor hytten.
  • En enkel ret til fællesspisning bagefter. (Ofte har værten lavet suppe, så kan en lille ting til desserten være fint)
  • Gaver til værten, firekeeperen, og en donation for ceremonien.

Det skal dog betones, at ovenstående er vejledende anvisninger. Ingen bliver afvist. Svedehytten er din ceremoni og afholdes for dig!